Videókonferencia etikett és beállítások

Olvasási idő 3 perc

Mint tudjuk, 2020-tól beköszöntött az online munkák időszaka.

Én, Csilinkó Ádám a gantt.hu főszerkesztője az utóbbi időben videókészítésen törtem a fejem, és eszembe jutott, hogyha már ezzel foglalkozom, akkor létrehozhatnék arról is egy bejegyzést, hogy hogyan alakítsuk ki a környezetünket megfelelő videókonferencia hívásokhoz.

1. Tipp: legyen a kamera szemmagasságban

Ezt többféle módon tudod megtenni, az egyik amit mutatok, hogy följebb pakolod egy dobozra a laptopod.
Ebben az esetben még elő kell keríteni egy billentyűzetet is, hogy tudj jegyzetet készíteni egy doksiba, ha szükséges.

2. Tipp: nézz a másik szemébe 

Nem egyszerű megtenni, de erre is tudok két nagyon jó tippet adni. Az egyik, hogy fogsz egy post-it-ot, és odaragasztod a kamera mellé, hogy a szemed valóban a célon legyen.

A másik, hogy mivel már felemelted a számítógépedet, de esetleg rendelkezel otthon egy másik monitorral, akkor a hátsó monitorra ráhúzhatod a beszélő képét, és így, ha például beszélsz, akkor pontosan a másikat fogod látni. Mindjárt mutatom is, hogy ezt hogyan gondolom.

3. Tipp: legyél könnyen hallható 

Volt, hogy a másik oldalon valaki keresztbe tett lábbal, hátradőlve kommunikált veled? Kamera sem volt bekapcsolva.
És te meg hmmm? Mit is mondott? Nagyon kellett fülelned.

Nekem a HP laptopomon a kamera mellett van. Nem gondoltad volna, mi?
Kérlek minden esetben használj egy headsetet! (Ja és tudod, ha kimész a mosdóba, akkor ne felejtsd el némítani!)
Ha nem hallanád a másikat, akkor nyugodtan hívd fel rá a figyelmét. Nem kell kitalálósdit játszani. 

4. Tipp: és legyen világosság

Ezt is nagyon egyszerűen meg tudod oldani akár egy kis Ikeás lámpával.
Ha van egy ablak, akkor az lesz a fő fény, ha nincs, akkor meg valószínűleg van feletted valahol lámpa. Az lesz a fő forrás, a kevésbé fénylelő helyre pedig helyzed el a kis lámpát. Az is egy jó praktika, ha megvilágítod vele a falat, az meg visszaveri. 
Te is jobban látszol majd, és a másik félnek is kivehetőbb vagy. Persze az sem utolsó szempont, hogy a másikat azért ne vakítsd meg a lámpákkal. 
Home office tippek-trükkök 10 pontban összeszedve:

5. Tipp: ne olvadj be a háttérbe

Én minden nap fehér inget viselek, így nem kell válogatnom, hogy mit vegyek fel. Abban az esetben viszont nem túl szerencsés, ha fehér háttér van mögöttem. A videókészítés során megtanultam, hogy valahogy ki kell tűnni a háttérből. 
Használhatsz ugyan virtuális hátteret, de még bőven találni benne kivetnivalót…
De feltehetjük a kérdést: ugyan mennyire releváns, hogy az Angkor Wat van mögötted?
Ha fehérben mutatkozol fehér háttérrel, egyszerűen csak vegyél fel egy zakót. Nem szükséges végig abban gubbasztanod, ha már belelendültetek, akkor megválhatsz tőle. 

6. Tipp: készülj fel előre a megbeszélésre

Ha Te vezeted a megbeszélést, akkor egyértelmű, hogy neked már jóval előtte akad vele munkád. Hogy hogyan érdemes felkészülni, arra a projektmenedzsment könyvben nagyon sok hasznos javaslatot találsz.  Ha pedig csak részt veszel, akkor tudd, hogy miről szól, tehát előtte 5 perccel nyisd meg te is a fontos dokumentumokat, olvasd át a témát.
Ha egyszerű tippeket szeretnél olvasni a projektvezetésre, ajánlom figyelmedbe Az ifjú projekttitán című könyvet. Japánban rengeteg konferenciahíváson vettem részt, ezért sok apró trükköt leírtam a könyvben, ami a segítségedre lehet.

7. Tipp: kövesd is nyomon a feladatokat

Tudjátok, hogy KI, MIKOR, MIT csinál? Ha ez megvan, és utána valaki összefoglalja, meg persze ki is küldi a résztvevőknek, akkor már jó úton haladtok a projektben. 

Csilinkó Ádám
Számos ország multinacionális projektjében vettem már részt, de az igazi szakmai és önismereti gyorsítósáv Japánban ért el, ahol 2 évig tevékenyen dolgoztam, mint projektvezető. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontosak más tényezők is a módszertanok ismeretén kívül, mint mondjuk a kooperáció. Ismerj meg jobban a rólunk oldalon.

Projektterv készítésének lépése 10 pontban összefoglalva

A mai üzleti környezetben szinte minden munkához szükség van egy bizonyos mértékű projektmenedzseri tudásra.Különböző iparágak különböző szakmai tudást igényelnek, azonban a projektmenedzseri elvek mindenhol...